Iluminatul corect in casa ta

Una sau mai multe surse de lumina?

Corpurile de iluminat pot fi integrate in planul tavanului sau pot fi suspendate. Pot fi montate pe perete, asezate pe masa sau chiar pe podea. Atat de multe variante, incat ar fi pacat sa ne limitam la un singur corp de iluminat pentru intreaga camera!

O incapere este expresiva atunci cand combinam iluminatul general cu iluminatul de accent, iluminatul direct cu iluminatul indirect.

Cantitatea de lumina este foarte importanta, atat pentru confortul vizual, cat si pentru randamentul pe care il avem acasa. Alaturi de iluminatul general (provenit de la plafoniere / lustre), un nivel optim de iluminare se poate obtine prin combinarea corpurilor de tip wallwashing cu iluminatul de accent.

Iluminatul general - lustre in stil contemporan

Nu uita de functionalitatea spatiului

 

Locuinta este probabil unul dintre spatiile in care ne petrecem cel mai mult timpul si de aceea avem nevoie de un iluminat care sa ne ofere posibilitatea de a desfasura activitati atat de variate. Trebuie mereu sa avem in vedere cum va fi utilizat spatiul si ce tip de iluminat necesita activitatile din spatiul respectiv. 

Bucataria se imparte adesea in mai multe zone functionale: preparare, depozitare, zona de luat masa. Din acest motiv, avem nevoie de mai multe surse de lumina. Se recomanda ca nivelul de iluminare al blatului de lucru sa fie mai mare decat al zonei de luat masa. Se poate opta pentru proiectoare directionabile, acestea avand posibilitatea de a fi directionate inspre zona de lucru. 

Cum iluminam biroul? 

 

Corpurile de iluminat afecteaza in mod direct capacitatea de concentrare si productivitatea. Temperatura de culoare este foarte importanta in cazul birourilor.

Cu cat temperatura de culoare este mai mare, cu atat lumina este mai albastra, adica rece; iar cu cat temperatura de culoare este mai redusa, lumina devine mai calda. Este recomandat sa alegeti o lumina neutra pentru spatiul de birou – 3000-4000 K.

Pentru iluminatul general se pot alege si sistemele made-to-measure, in care iluminatul va fi personalizat in functie de dimensiunile camerei si puteti obtine mai multa flexibilitate. Pentru a suplimenta cantitatea de lumina in zona de lucru, este indicata folosirea unei lampi de birou, cu posibilitatea de directionare a luminii.

Ce corpuri de iluminat sunt potrivite pentru living?

 

Daca am recomandat combinarea mai multor surse de lumina in restul incaperilor, acest lucru este cu atat mai important in zona de living. Livingul necesita crearea mai multor scenarii de iluminat, in functie de momentul zilei / activitatile ce se vor desfasura in aceasta incapere. 

Este nevoie de asigurarea unui iluminat general (plafoniere, lustre, sisteme de iluminat made-to-measure), de accent – care sa puna in valoare un detaliu al amenajarii (proiector) si de un iluminat  functional – pentru citit, zonele de lucru (veioze, lampadare, proiectoare). 

Distribuie mai departe

Abonează-te la newsletter

Prin abonarea la newsletter confirm că am peste 16 ani.