Iluminat | Care e rolul luminii in arhitectura?

corpuri de iluminat

Lumina are un puternic impact in orice spatiu.

O cameră frumoasă poate arăta urât din cauza luminii proaste, iar un spațiu urât poate arăta mult mai bine mulțumită unei lumini bune.

In ultimii ani, designerii de interior si arhitectii au pus mai mult accent pe lumina si lighting design decat in trecut. Unul din cele mai importante motive pentru asta a fost faptul ca arhitectura a inceput sa foloseasca mai mult forme libere, de unde si necesitatea unui iluminat arhitectural mai calitativ. Conceptele de iluminat standardizate inca raspund cererilor arhitecturii statice recente, dar variatiile arhitecturii contemporane necesita o gama variata de posibiliti a iluminatului.

iluminat horeca

De aceea gama de becuri si corpuri de iluminat existenta este atat de larga incat sa se incadreze armonios in toate aplicatiile. Un arhitect nu are nevoie de corpuri de iluminat, ci de lumina, atmosfera si confort. Produsul in sine trebuie sa fie prezent minim in arhitectura, ascuns in fundal, iar lumina sa faca toata treaba. Nu corpul de iluminat. Integrarea iluminatului in design presupune cunostiinte si intelegere a corpurilor de iluminat, a tehnologiilor si in special a efectului si impactului luminii.

Iluminatul corect are efecte pozitive asupra calitatii vietii si afecteaza confortul, productivitatea si sanatatea.

Un iluminat de calitate este bazat pe echilibrul intre 3 elemente

 • nevoia umana
 • considerentele arhitecturale
 • eficienta

Nevoia umana

este dovedit faptul ca lumina dintr-o cladire afecteaza oamenii ce o folosesc, de la efectele sale asupra ritmului circadian pana la perceptia arhitecturii sau obiectelor. Satisfactia si productivitatea unui angajat pot fi influentate pozitiv de un plan de iluminat corect. Nu este un secret ca oamenii sunt atrasi de magazine, restaurantele si locurile publice bine iluminate ( si nu ne referim la bine iluminate in sensul cantitativ ). Iluminatul de calitate imbunatateste confortul si poate contribui serios senzatia de bine.

corpuri de iluminat

Consideratii arhitecturale

evolutia tehnicilor si a tehnologiilor a facut ca rolul specialistilor in iluminat sa devina crucial pentru succesul unui proiect de arhitectura. Posibilitatile au devenit nenumarate dar integrarea lor in arhitectura moderna devine tot mai complexa pe zi ce trece, astfel incat lighting design-ul a devenit o extensie creativa a arhitecturii. Scopul principal al luminii in arhitectura este de a complimenta forma si culoarea.

Eficienta energetica

suntem constienti ca eficienta este mai importanta astazi ca niciodata. In fiecare proiect trebuie sa incercam sa reducem amprenta ecologica si sa folosim solutii durabile si eficiente energetic. In acest sens , controlul inteligent al luminii poate imbunatati substantial acest aspect. Prin folosirea dimmerelor si controlului putem ilumina doar portiunile importante in care se desfasoara activitate.

corpuri de iluminat, kreon,

Filozofia kreon presupune ca toate corpurile de iluminat pornesc de la o nevoie arhitecturala astfel incat pot intra in dialog cu arhitectura ca un partener egal. kreon, purity in light, permite crearea conditiilor ideale pentru ca designul  sa iasa la suprafata in lumina optima.

In urmatorul articol iti vom explica de ce sa folosesti un lighting designer si care e aportul sau in arhitectura.  Daca ti-a placut articolul si vrei altul pe o anume tema, lasa-ne un comentariu. Aboneaza-te la newsletter si vei afla indata ce va fi gata.

  Abonează-te la newsletter

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.