corpuri de iluminat

Iluminat | Care e rolul luminii in arhitectura?

Lumina are un puternic impact in orice spatiu.

O cameră frumoasă poate arăta urât din cauza luminii proaste, iar un spațiu urât poate arăta mult mai bine mulțumită unei lumini bune.

In ultimii ani, designerii de interior și arhitecții au pus mai mult accent pe lumina si lighting design decat in trecut. Unul din cele mai importante motive pentru asta a fost faptul ca arhitectura a început sa foloseasca mai mult forme libere, de unde și necesitatea unui iluminat arhitectural mai calitativ. Conceptele de iluminat standardizate inca raspund cererilor arhitecturii statice recente, dar variațiile arhitecturii contemporane necesita o gama variată de posibilități a iluminatului.

iluminat horeca
lighting design

De aceea gama de becuri si corpuri de iluminat existenta este atat de larga incat sa se incadreze armonios in toate aplicatiile. Un arhitect nu are nevoie de corpuri de iluminat, ci de lumina, atmosfera si confort. Produsul in sine trebuie sa fie prezent minim in arhitectura, ascuns in fundal, iar lumina sa faca toata treaba. Nu corpul de iluminat. Integrarea iluminatului in design presupune cunostiinte si intelegere a corpurilor de iluminat, a tehnologiilor si in special a efectului si impactului luminii.

Iluminatul corect are efecte pozitive asupra calitatii vietii si afecteaza confortul, productivitatea si sanatatea.

Un iluminat de calitate este bazat pe echilibrul intre 3 elemente

  • nevoia umană
  • considerentele arhitecturale
  • eficienta

Nevoia umana

Este dovedit faptul ca lumina dintr-o clădire afectează oamenii ce o folosesc, de la efectele sale asupra ritmului circadian pana la percepția arhitecturii sau obiectelor. Satisfacția și productivitatea unui angajat pot fi influențate pozitiv de un plan de iluminat corect. Nu este un secret ca oamenii sunt atrasi de magazine, restaurantele si locurile publice bine iluminate ( și nu ne referim la bine iluminate în sensul cantitativ ). Iluminatul de calitate imbunatateste confortul si poate contribui serios senzația de bine.

Considerații arhitecturale

Evolutia tehnicilor și a tehnologiilor a făcut ca rolul specialistilor in iluminat sa devina crucial pentru succesul unui proiect de arhitectura. Posibilitatile au devenit nenumărate dar integrarea lor în arhitectura moderna devine tot mai complexă pe zi ce trece, astfel incat lighting design-ul a devenit o extensie creativă a arhitecturii. Scopul principal al luminii in arhitectura este de a complimenta forma și culoarea.

Eficienta energetica

Suntem conștienți ca eficienta este mai importantă astăzi ca niciodată. În fiecare proiect trebuie sa incercam sa reducem amprenta ecologică și să folosim soluții durabile și eficiente energetic. In acest sens , controlul inteligent al luminii poate îmbunătăți substanțial acest aspect. Prin folosirea dimmerelor și controlului putem ilumina doar porțiunile importante în care se desfășoară activitate.

Filozofia kreon presupune că toate corpurile de iluminat pornesc de la o nevoie arhitecturala astfel incat pot intra in dialog cu arhitectura ca un partener egal. kreon, purity in light, permite crearea condițiilor ideale pentru ca designul să iasă la suprafață în lumina optimă.

iluminat,lumina,kreon
Prologe 80 in-Dolma PID
Distribuie mai departe

Abonează-te la newsletter

Prin abonarea la newsletter confirm că am peste 16 ani.