Tu știi ce corpuri de iluminat să alegi, ce să faci și ce să eviți?
Îți vom prezenta cateva idei ușor de pus în aplicare atunci cand vrei sa alegi niște corpuri de iluminat, fie ca vorbim despre un living, bucatarie, baie sau birou.
Spoturile
Adesea neglijate, spoturile amplasate si alese corect reprezinta o solutie ieftina si la indemana pentru a transforma un spatiu si a crea o atmosfera cozy. Pozitionate sau alese gresit, pot strica total feeling-ul unui spatiu.
Cea mai mare problema intalnita este efectul de orbire, în special la spoturile super slim si cele de proastă calitate. Ca sa evitati problema, urmăriți ca sursa de lumina ( fie ca e led integrat sau bec ) sa fie amplasata cat mai retras in spot.
Evitati becurile led de proasta calitate care nu au o lentila peste led-uri pentru o mai buna dispersie a luminii. De asemenea, evitati pozitionarea spoturilor deasupra locului de stat ( deasupra canapelei de ex. ), daca nu sunteti siguri de o anumita pozitie, folositi spoturi orientabile.
Creati zone de umbre cu ajutorul spoturilor cu distributie ingusta a luminii si pozitionati spoturile in apropierea peretelui.
Daca bugetul permite, orientati-va spre spoturi de calitate, eventual cu accesorii speciale anti-orbire.
Mai jos regasiti o selectie de spoturi confortabile pentru toate buzunarele, iar daca aveti o cantitate mai mare, nu uitati sa ne solicitati un discount.
Lista completa aici.
Temperatura de culoare
2700K sau 6500K? RGB sau Dim to warm?
Probabil ti-ai pus și tu întrebările astea, iar dacă nu ai un răspuns deja, incercam sa ti-l dam noi. Dacă ce am scris mai sus iti suna complet străin, poți citi ghidul nostru scurt Lumeni, lucsi si kelvin
In aplicatiile rezidentiale, folositi fie lumina calda in toata casa ( 2700-3000K ) fie calda in toata casa cu exceptia baii si a bucatariei unde se poate folosi si o lumina naturala ( 4000K ).
Pentru un extra touch la capitolul atmosfera si fara sa spargem pusculita, in living si dormitor putem folosi becuri Osram GlowDim, becuri la care o data cu reducerea intensitatii, temperatura de culoare scade pana la 2000K, asigurand o atmosfera foarte calda si cozy. Daca nu te descurci, intreba-ne si iti recomandam si un dimmer compatibil.
De evitat
Evitati corpurile deschise ( la care becul este foarte vizibil) in zonele unde vreti o atmosfera placuta si nu lumina multa.
Dacă totuși bugetul va forteaza sa le folosiți, orientati-va spre becuri cu filament si putere mica, preferabil dimabile.
Fii atent la dimensiunea corpurilor de eliminat
O alta greseala frecventa este alegerea incorecta a dimensiunilor. Corpurile de iluminat trebuie sa fie proportionale cu dimensiunea camerei in care este folosit. Un corp de iluminat prea mic pentru un spatiu larg poate da un aspect ieftin iar unul oversize, desi in tendinta, poate atrage atentia prea mult de la ceva mai important.
Folosește mai multe niveluri de lumină
Incercati sa configurati camera cu 3 niveluri de iluminat controlate independent ( 3 intrerupatoare ) iar daca bugetul permite, folositi dimmere:
- Lumina ambientala – iluminat general
- Lumina de lucru – citit, gatit
- Lumina de accent – pune in valoare anumite obiecte decorative – cea mai versatila varianta fiind proiectoarele pe sina